منطقه امن چیست؟

منطقه امن یا Comfortzone چیست؟

اگر زندگی رودخانه باشد و شما حق انتخاب داشته باشید کدام را ترجیح می دهید؟ سنگ کف رودخانه یا برگ روی رود؟ افراد با طرز فکر ثابت دوست دارند سنگ باشند تا ثابت بمانند و شرایط خود را حفظ کنند اما کسانی که طرز فکر رشد دارند برگ را انتخاب می کنند تا حرکت کنند. این افراد فراز و نشیب زندگی را پذیرفتند.

وضعیتی ذهنی که ما در آن چیزهای جدید و پرچالش را نمی پذیریم، منطقه امن یا محدوده راحتی می گویند. یا به بیان دیگه وضعیتی که در آن احساس راحتی می کنیم و نیازی به انجام کار جدید یا دشواری نیست.

مثلاً

  • انجام کارهای روزمره که هیچ چالش و اضطرابی ندارند (غذا خوردن، خرید کردن، ظرف شستن، حمام کردن و …).
  • دوستانی صمیمی و افرادی که همیشه راحت با آن‌ها ارتباط داریم.
  • پشیمان شدن از درخواست چیزی از افراد مختلف.
  • دوری از نه گفتن (چون همیشه تائید کردن افراد آسان تر از نه گفتن است و از منطقه امن خارج نمی شوید!)
  • شغل عادی که داریم و دائماً همان را انجام می‌دهیم و سراغ کارهای جدید نمی‌رویم

منطقه امن، بد نیست. مثل کارهایی که روزانه انجام می دهیم و کسی به انجامش نه نمی گوید. ما همیشه مناطق امنی داریم ولی نکته مهم این است که برای انجام تمام‌ کارها نمی توانیم در یک جا باقی بمانیم.

چرا باید از منطقه امن خارج شویم؟

با گذشت زمان متوجه می شویم که قفل های ذهنی خود ساخته خیلی درست نیستند و شاید بدون آنها کارهای بزرگتری را انجام می دادیم و حتی به باورهای بیشتری از خودمان می رسیدیم.

ممکن است به دلیل ترس خروج از منطقه امن شکست بخوریم یا شاید شرایط بدتر از الان شود اما اتفاق بهتری در انتظار ما هست که سبب رشد می شود. گاهی اوقات نتیجه ای که انتظار داریم بدست نمی آید به همین دلیل در منطقه امن گیر افتادیم و تلاشی برای تغییر نمی کنیم.

افراد موفق از محدود امن خود بیرون می آیند و هیچ گاه در محیطی ثابت نمی مانند. آنها با تلاش به موفقیت می رسند. یادتان باشد برای رشد کردن باید از منطقه امن خود خارج شوید و به سمت تجربه های جدید گام بردارید. این کار سبب افزایش اعتماد به نفس، رفع خجالت و … می شود.

مردم به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول کسانی که به زندگی خود راضی هستند و تلاشی نمی کنند و ثابت پیش می روند. افراد با طرز فکر ثابت، ترجیح می‌دهند که همیشه در منطقه امن خود باقی بمانند اما دسته دوم افرادی هستند که برای تمام چیزهای مورد علاقه شان تلاش می کنند تا بدست بیاورند. در نتیجه از منطقه امن ذهنی خود خارج می شوند چون برای رشد باید با مشکلات مختلف روبه رو شویم و بعضی چالش ها را بپذیریم. باید یادگیری خود را افزایش دهید تا به راحتی در دنیای ناشناخته ها وارد شوید و شخصیت خود را پرورش دهید اینگونه است که پیشرفت می کنید.

برای خروج از منطقه امن:

۱٫ اهدافتان را مشخص کنید

شاید یکی از دلایلی که مدتهاست در منطقه امن ذهنی خود باقی مانده ایم و هیچ گونه تلاشی برای خروج از آن نداشته ایم، این است که هرگز در زندگی هدفی وجود نداشته که قرار باشد برای آن تلاش کنیم. زندگی بدون هدف معنا و مفهومی ندارد و موجب می‌شود که شما هیچ انگیزه ای برای انجام فعالیتی نداشته باشید.

به همین دلیل ترجیح می‌دهید برای همیشه در دایره راحتی خود باقی بمانید و از هرگونه چالشی دور باشید. یکی از بهترین کارهایی که برای خروج از منطقه امن ذهنی خود می توانید انجام دهید این است که برای خود یک هدف تعیین کنید. هدفی که در شما انگیزه حرکت ایجاد کند و به شما جرأت و جسارت خروج از منطقه امن ذهنی تان را بدهد. در این صورت است که می توانید به زندگی خود جان تازه ای ببخشید.

۲٫ ریسک کنید و شکست بخورید

واژه ریسک برای همگی ما ممکن است عامل ایجاد اضطراب و استرس باشد. اما آنچه که اهمیت دارد این است که اگر در زندگی ریسک نکنید، ممکن است فرصت های بسیار زیادی را از دست داده و بعدها پشیمانی هیچ گونه سودی برای شما نداشته باشد.

شاید ریسک کردن موجب شود که شکست بخورید اما شک نکنید متحمل شکست شدن، بسیار بهتر از این است که تا ابد حسرت کارهایی که انجام نداده اید داشته باشید. البته احتمال بسیار زیادی هم وجود دارد که ریسک کردن شما مساوی با کشف موقعیت های جدید و رسیدن به موفقیت های بسیار بزرگی باشد. بنابراین از خطر کردن هراس نداشته باشید و و با آغوش باز به استقبال تغییرات در زندگی خود بروید.

۳٫ اعتماد به نفس خود را تقویت کنید

یکی از دلایل اصلی که افراد از ایجاد تغییرات و چالش های جدید در زندگی خود هراس دارند، این است که اعتماد به نفس آنها پایین است. زمانی که شما اعتماد به نفس کافی نداشته باشید، مرتب نگران این موضوع هستید که اگر چالش جدیدی برای شما ایجاد شود و یا قصد داشته باشید کار تازه‌ای انجام دهید، با شکست روبه‌رو شوید. بنابراین توصیه ما به شما این است که حتماً برای تقویت اعتماد به نفس خود اقدام کنید.

یکی از بهترین راه ها این است که سعی کنید مهارت خود را بالا ببرید. بالا بردن سطح مهارت و توانایی ها به شما کمک می کند که اعتماد به نفس تان افزایش پیدا کند؛ زیرا حرفی برای گفتن دارید و دیگر نیاز نیست مرتب نگران این موضوع باشید که نتوانید به خوبی از پس شرایط جدید بربیایید.

۴٫ با ترس های خود رو به رو شوید

ترس های شما مهم ترین عاملی هستند که مانع خروج شما از منطقه امن ذهنی تان می شوند. وقت آن رسیده که با این ترس ها روبرو شوید. برای اینکه بتوانید به خوبی آنها را کنار بزنید، ابتدا باید ترس های خود را بشناسید. در واقع ترس های شما هستند که مانع رشد و پیشرفت تان می شوند. یک به یک آنها را یادداشت کنید و سپس برای رفع هر کدام، هر روز یک قدم بردارید و سعی کنید از موارد کوچک شروع کنید.

به عنوان مثال اگر از ارتباط برقرار کردن با افراد جدید هراس دارید، می توانید برای شروع این کار را انجام دهید. سعی کنید زمانی که وارد جمع می شوید به سراغ افراد تازه وارد بروید و با آنها ارتباط بگیرید. در این صورت بعد از مدتی متوجه خواهید شد که غلبه بر ترس های تان کار بسیار راحتی است.

۵٫ در فعالیت های جدید شرکت کنید

متاسفانه ما به این عادت دچار هستیم که تعدادی فعالیت را به صورت روزمره و روتین مرتب انجام می‌دهیم. اما نکته ای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که این عمل موجب می‌شود نتوانیم هیچ گونه تغییری در زندگیمان ایجاد کنیم. در واقع خود این موضوع از عواملی است که دایره امن ذهنی ما را گسترش می‌دهد. بهتر است شروع به انجام فعالیت های جدید کنید.

ممکن است در ابتدا کمی سخت به نظر برسد، اما مطمئن باشید پس از مدتی از انجام آنها لذت خواهید برد. به عنوان مثال در یک کلاس جدید ثبت نام کنید و یا حتی این کار می‌تواند پختن یک غذای جدید باشد. هر چیزی که شما را از زندگی روتین و روزمره تان دور کند و وارد دنیای جدیدی سازد، می تواند در لیست فعالیت های تازه شما قرار بگیرد.

۶٫ قرار نیست اتفاق بزرگی رقم بزنید

بعضی از افراد فکر می‌کنند خروج از منطقه امن ذهنی یعنی اینکه آنها بتوانند یک اتفاق فوق العاده بزرگ که مانند یک بمب سر و صدا کند، رقم بزنند. اما این تصور کاملا اشتباه است. برای خروج از منطقه امن ذهنی خود در ابتدا باید تغییرات بسیار کوچکی را رقم بزنید، در غیر این صورت مانند شناگری هستید که هنوز جرأت وارد شدن به آب را ندارد و ناگهان در عمق بسیار زیاد شیرجه می‌زند.

نتیجه چنین کاری قطعاً بسیار خطرناک خواهد بود و حتی ممکن است موجب شود حتی شما دیگر توانایی انجام هیچ کار جدیدی را نداشته باشید. بنابراین اگر قرار است برای خروج از منطقه امن ذهنی خود اقدامی انجام دهید، سعی کنید از فعالیت‌هایی شروع کنید که کوچک باشند و ریسک آن ها پایین باشد.

۷٫ خوش بین باشید

در اطراف همگی ما افرادی وجود دارند که فکر می‌کنند اگر قرار باشد زندگی آنها ذره ای دچار تغییر شود و یا حتی قرار باشد کار جدیدی انجام دهند، آرامش خود را به طور کامل از دست خواهند داد. این تصور کاملاً اشتباه است. این گونه افراد اغلب حاضر نیستند حتی کوچکترین تغییراتی را بپذیرند و همیشه عقاید و افکار مخصوص به خود را دارند که اغلب نیز موجب شکست و جا ماندن آنها از موقعیت های خوب زندگی خواهد شد. نسبت به تغییرات جدید خوش بین باشید و آنها را بپذیرید.

گاهی اوقات زندگی ما برای جذاب شدن نیاز به تغییرات دارد. نسبت به کارهایی که انجام می دهید، باور مثبت داشته باشید تا اتفاقات خوب برای شما رقم بخورند.

۸٫ یادگیری را متوقف نکنید

ذهنیت ایستا معمولاً متعلق به کسانی است که در زندگی خود تلاشی برای یادگیری مطالب جدید نمی‌کنند و اعتقادی نیز به آموزش دیدن ندارند. اما کسانی که همیشه سعی می‌کنند چیزهای تازه بیاموزند، اغلب جسارت بیشتری دارند و راحت تر از منطقه امن ذهنی خود خارج می‌شوند.

یکی از بهترین کارهایی که می‌توانید برای خروج از منطقه امن خود انجام دهید این است که مرتب مطالب جدید را بیاموزید. هر چه بیشتر آموزش ببینید، توانایی های بیشتری نیز کسب می کنید. بنابراین با اعتماد به نفس بیشتری می‌توانید از منطقه امن خود خارج شوید و قطعاً نگرانی های کمتری نیز خواهید داشت؛ زیرا به خوبی می دانید که ایجاد تغییرات در بسیاری از مواقع مساوی است با کسب موفقیت های جدید…

۹٫ تصویرسازی کنید

موفقیت ها و اتفاقات خوبی که بعد از خروج از منطقه امن ذهنی می‌توانند برای شما رخ دهند را تصویر سازی کنید. اجازه دهید لذت تجربه آنها در وجود شما جاری شود. این کار می تواند محرک بسیار خوبی برای شما باشد تا از منطقه امن ذهنی خود خارج شوید. زیرا شوق و لذت رسیدن به آن شرایط می تواند شما را به سمت جلو هل بدهد.

تصویر سازی کردن یکی از روش های بسیار خوب است که می توانید با استفاده از آن علاوه بر اینکه قدرت خروج از منطقه امن ذهنتان را افزایش دهید، اتفاقات مثبت را نیز به سمت خود جذب کنید. مطمئن باشید هر آن چیزی که در ذهن تصور کنید برای شما رخ خواهد داد.

۱۰٫خودباوری تان را تقویت کنید

خودباوری یکی از عوامل مهم در بالا رفتن میزان اعتماد به نفس و علاوه بر آن یکی از اثرگذارترین مولفه ها جهت خروج از منطقه امن ذهنی می باشد. این که شما به خودباوری برسید و قدرت باور به خود را پیدا کنید، جرأت و جسارت خروج از منطقه امن ذهنی را به شما می دهد. معمولاً افرادی که توانایی هایشان را به خوبی می‌شناسند و مطمئن هستند که از پس کارها بر خواهند آمد، اشتیاق بیشتری جهت انجام فعالیت های جدید از خود بروز می‌دهند.

بنابراین سعی کنید توانایی های خود را به خوبی بشناسید و به آنها ایمان داشته باشید. درست است که همه اشخاص نقص ها و ضعف هایی دارند، اما این دلیل نمی‌شود که توانایی های وجودی خود را نادیده بگیرید…

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.