موآی بانوانه: گروه دوستی حمایتی

 

نویسنده: مه سا حریری

 

مقدمه

برخی از ما تجربه دوستی های صمیمی و صادقانه، امن و مورد اعتماد را داریم. گاهی این تجربیات به سالهای قبل باز می گردد و گاه نیز در حال حاضر وجود دارند. با این حال فکر می کنم اکثر ما موافقیم که پیدا کردن دوست همراه و همدل در این روزها نسبت به گذشته سخت تر شده است. مخصوصاً  اگر در مسیر رشد و توسعه شخصی وارد شده باشیم و بخواهیم روابط دوستی سالم و رشد دهنده ای را با افراد سالم و در حال رشد تجربه کنیم. برای همین تصمیم گرفتیم موآی بانوانه را معرفی کنیم. جایی که محیطی امن برای پذیرش تغییرات و چالش های این مسیر فراهم باشد. محیط امن از نظر من یعنی با قضاوت تا حد ممکن کم، بدون حسادت مخرب، با همدلی و پذیرش کلیه هیجانات و احساساتی که تجربه می کنیم، بدون برچسب زدن یا زیر سوال بردن یا تشویق به پنهان کردن آنها.

 

واژه دوست برای هر کدام از ما ممکن است تعریف متفاوتی داشته باشد، اما اگر سری به لغت نامه دهخدا بزنیم این واژه در زبان فارسی به این شکل معنی شده:

(در اینجا به طور خلاصه آمده برای بررسی کامل میتوانید منبع موجود در لینک بالا را بررسی کنید)

“دوست . (ص ، اِ) محب و یکدل و یکرنگ . (ناظم الاطباء) (برهان ). خیرخواه و یار و رفیق . (ناظم الاطباء). یار. (شرفنامه ٔ منیری ). مقابل دشمن ماخوذ از دوسیدن به معنی چسبیدن و پیوستن چون دوتن با هم به جان و دل پیوندند هر کدام آن دیگری را دوست باشد و دوست در اصل دوس بوده. مانوس و آشنا و یار و همدل . آنکه نیک اندیشد و نیک خواهد. مقابل دشمن که بد اندیشد و بد خواهد. محب.”

 

رابطه دوستی هم در ویکی پدیا به شرح زیر تعریف شده:

دوستی رابطه محبت متقابل بین مردم است.

دوستی نوعی رابطه، مثبت، متقابل و اجتماعی است. دوستی، یک ارتباط رسمی یا مادرزادی نیست و قابل اکتساب است.

ارتباط دوستانه از آشنایی صرف عمیقتر است. معمولاً دوستی در تداوم آشنایی و بدنبال تکرار تجارب مشترک و خوشایند پدید می‌آید.

این یک شکل قوی تر از پیوند بین فردی نسبت به یک آشنا یا یک معاشرت، مانند یک همکلاسی، همسایه یا همکار است.

در برخی فرهنگ‌ها، مفهوم دوستی به تعداد کمی از روابط بسیار عمیق محدود می‌شود. در بیشتر مکان‌ها یک فرد می‌تواند دوستان زیادی داشته باشد، به علاوه شاید یک رابطه شدیدتر با یک یا دو نفر، که ممکن است بهترین دوستان نامیده شوند داشته باشد.”

 

در دو تعریف بالا کلماتی که بار معنایی بیشتر و روشن تری به تعاریف می بخشیدند را پررنگ کرده ام. مهم است که در زمان برقراری ارتباط همه ما تعاریف ذهنی خود را بیان کرده و به یک تعریف مشترک مورد توافق در آن ارتباط برسیم.

آنچه در این مقاله سعی در معرفی آن دارم، یک گروه دوستی ویژه برای حمایت از هم در شرایط مشابه اعضاست.

برای اینکه به تعریف اصلی مورد نظرم برسیم، نیاز داریم دو مفهوم دیگر را نیز بررسی کنیم و آن گروههای حمایتی و موآی است.

گروههای حمایتی بیشتر برای مسیرهای دشوار مطرح می شوند. مثل زمانی که شما نیاز دارید از یک رابطه سمی خارج شوید، اعتیاد به چیزی را ترک کنید، یا به رهبری یک روان درمانگر پروسه درمان را در یک گروه تجربه کنید.

از طرفی ممکن است شما بشنوید گروههای دوستان، خانواده یا همکاران در برخی موارد بدون نام گذاری یا تسهیل گری خاصی گروه حمایتی معرفی می شوند، این موارد با آنچه که ما در این مقاله سعی در معرفی آن داریم متفاوت است.

گروه های حمایتی که با برنامه و هدف خاص تشکیل می شوند، انواع مختلفی دارند و در گروههای درمانی خلاصه نمی شوند. در برخی از آنها تسهیلگران آموزش دیده مدیریت گروه را بر عهده دارند و فرآیند به هدف رسیدن اعضای گروه را تسهیل می کنند.

 

شبکه هم افزایی

گروه حمایتی چیست؟

گروه حمایتی مجموعه ای از افرادی است که با مسائل مشترک روبرو هستند تا آنچه را که آنها را آزار می دهد به اشتراک بگذارند. از طریق به اشتراک گذاشتن تجربیات، آنها می توانند حمایت، تشویق و آرامش را به سایر اعضای گروه ارائه دهند و در ازای آن همان را دریافت کنند.

 

هنگامی که شما در یک زمان چالش برانگیز یا آسیب زا هستید، اعضای خانواده و دوستان ممکن است همدردی کنند، اما آنها همیشه نمی دانند چه بگویند یا بهترین راه ها برای کمک به شما چیست. پزشکان و متخصصان بهداشت ممکن است گاهی اوقات حمایت عاطفی جزئی ارائه دهند، اما تمرکز اصلی آنها همیشه پزشکی است.

 

گروه‌های حمایتی برای پیوستن به افرادی که با شرایط سخت مشابهی دست و پنجه نرم می‌کنند، ایجاد شده‌اند. این ممکن است مقابله با یک وضعیت پزشکی خاص، مانند سرطان یا زوال عقل، یک مسئله سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب، سوگ یا اعتیاد، یا مراقبت از یکی از اعضای خانواده یا دوستانی باشد که با چنین مشکلی مواجه است. با هر چالشی که شما یا یکی از عزیزانتان با آن روبرو هستید، بهترین دارو اغلب می تواند صدای افرادی باشد که با کفش های شما راه می روند.

یک گروه حمایتی مکانی امن را ارائه می دهد که در آن می توانید اطلاعاتی کاربردی، سازنده و مفید به دست آورید. از مزایای تشویق برخوردار خواهید شد و از طریق تجربیات مشترک در مورد کنار آمدن با مشکلات خود بیشتر یاد خواهید گرفت. شنیدن صحبت های دیگران که با چالش های مشابه روبرو هستند نیز می تواند باعث شود کمتر در مشکلات خود احساس تنهایی کنید. (مرجع ۱)

 

مزایای گروه های حمایتی

گروه حمایتی مکانی امن است که می توانید در مورد احساسات و شرایط خود با دیگرانی صحبت کنید که می دانند چه احساسی دارید و شما را قضاوت یا انتقاد نمی کنند. همچنین می تواند به شما کمک کند:

راهبردهای مقابله ای بهتری بیاموزید. همانطور که شرایط چالش برانگیز را پشت سر می گذارید، ممکن است لازم باشد راه های جدیدی را برای مقابله یاد بگیرید. در یک گروه حمایتی، مهارت‌های مقابله‌ای را از افرادی که با استفاده از آن‌ها به طور مستقیم به موفقیت رسیده‌اند، یاد می‌گیرید. ممکن است نکاتی در مورد مدیتیشن، یادداشت روزانه یا چیزهایی بیاموزید که در غیر این صورت به آن توجه نمی‌کردید. همچنین ممکن است راه های جدیدی برای تعیین مرزهای سالم و عملکرد بهتر انتخاب کنید.

 

از طریق تجربیات مشترک رشد کنید. یک گروه حمایتی به شما فرصت هایی می دهد تا بار سنگینی را از روی سینه خود بردارید. به اشتراک گذاشتن تجربیات خود با گروه می تواند به کاهش بار عاطفی و احساس انزوا کمک کند. همانطور که دیگران در گروه داستان های خود را به اشتراک می گذارند، می توانید بینش ارزشمندی در مورد نحوه برخورد دیگران با موقعیت های مشابه به دست آورید.

 

روی مراقبت از خود تمرکز کنید. شرکت‌کنندگان در گروه‌های حمایتی ممکن است ایده‌های نوآورانه‌ای برای مراقبت از خود، مدیریت استرس، مبارزه با خستگی و احساس قوی‌تر شدن ذهنی و فیزیکی ارائه دهند.

 

حس امید را حفظ کنید. بودن در کنار سایر اعضای گروه حمایتی می تواند به تقویت روحیه و حس خوش بینی شما کمک کند و به شما ذخایر عاطفی برای تصور واقع بینانه آینده ای بهتر بدهد.

 

موآی چیست؟

مدتها بود به تشکیل گروه های امن دوستی بانوانه فکر می کردم و همواره در ذهنم شرایط تشکیل این گروهها را مورد بررسی قرار میدادم. دوره های آنلاین بانوانه مانند ۲۱ روزه کشف خوبی ها، اتاق های گفتگو در کلاب هاوس بانوانه و سوابقم در کوچینگ رشد بانوان همه در تکمیل این دیدگاه موثر بودند.

برای نام این گروهها هم زمان زیادی گذاشتیم. اما “موآی” کلمه ای ژاپنی بود که به محض شناختنش دیگر امکان فکر کردن به کلمه ای جایگزین در ذهنم فراهم نشد.

موآی را اولین بار در کتاب ایکیگای دیدم، در فرهنگ اوکیناوا که این کتاب درباره آن است این کلمه به معنای “وصل به زندگی” است. چه چیزی مهمتر از این هدف که در گروههای امن دوستی بتوانیم اتصال خود را به سرچمشه حیاط و شعله زندگی مان حفظ و تقویت کنیم؟

 

در توضیح این کلمه در کتاب ایکیگای دقیقا این متن ذکر شده است:

“در اکیناوا مرسوم است که در جوامع محلی گروههای دوستانه تشکیل می دهند. موآی گروهی از مردم عادی هستند که با علایق یکسان گرد هم آمده اند و مراقب یکدیگر هستند.

اغلب آنها کمک به دیگران را بخشی از ایکیگای خود می دانند.

ریشه اصلی لغت موآی به دوران بسیار سخت گذشته باز می گردد. زمانی که کشاورزان همواره کنار یگدیگر بودند و در دوران طاقت فرسای درو و برداشت محصول به کمک یکدیگر می شتافتند.

اعضای موآی ماهیانه مبلغ مشخصی جمع آوری می کردند و از آن هزینه های جلسات، شام، بازی ها، شطرنج ژاپنی یا هر سرگرمی دیگر جمعی را می پرداختند.”

 

بخش هایی که در تعریف بالا پررنگ شده اند مواردی بود که فکر کردم نمی توانم در کلمه دیگری یکجا پیدا کنم.

من به دنبال تشکیل گروه دوستی امن و حمایتی برای افراد با علایق یکسان بودم که در آن کمک و مراقبت از هم را بخشی از رسالت زندگی یا شعله زندگی مان بدانیم. بعلاوه آنچه تشکیل این گروههای دوستانه حمایتی را در این زمان بیشتر از قبل مهم می کند شرایط سخت فعلی دنیا و چالش های مسیر رشد برای افراد اهل رشد است.

 

موآی بانوانه چیست؟

حال که با معنی موآی، دوست، دوستی، گروههای حمایتی آشنا شدیم فرصت خوبی است که تعریف شفافی از موآی بانوانه ارائه کنیم:

 

موآی بانوانه یک گروه دوستی حمایتی است، برای بانوان با شرایط و علایق مشابه. در این گروه فرآیند دوستی و رشد در فضایی امن توسط یک کوچ که شرایط مشابه اعضای گروه دارد، تسهیل می شود.

 

در موآی بانوانه که در ابتدا بصورت گروههای آنلاین شروع می شود، اعضا در طول عضویت با یکدیگر آشنا شده و در ارتباط امن، دوستانه و حمایتی خواهند بود. بعلاوه هر هفته یک جلسه گفتگوی آزاد بصورت کوچینگ گروهی حول یک موضوع مرتبط با گروه توسط تسهیلگر برگزار خواهد شد. در طول عضویت اعضا در مسیر خودشناسی و تقویت روابط سالم با خود و دیگران از جمله روابط دوستانه امن و شفاف قدم به قدم پیش می روند. یکی از اهداف مهم موآی بانوانه تمرین ایجاد رابطه دوستی امن و سالم در فضای گروه است.

 

هزینه ماهیانه ای که در تعریف موآی ذکر شد در اینجا به زمان کوچ برای جلسات و تسهیلگری در مسیر رشد اعضا اختصاص می یابد. هر موآی می تواند در طول زمان با توافق اعضا فعالیت های حضوری و آنلاین دیگری را نیز به برنامه خود بی افزاید که شرایط سرمایه گذاری آن بسته به نوع برنامه مشخص خواهد شد.

 

لازم به یادآوریست، موآی بانوانه با تسهیلگری یک کوچ تنها بعنوان یک گروه دوستی شامل جلسات هفتگی گفتگوی آزاد در مسیر رشد و همدلی اعضا فعالیت می کند و هیچ ارتباطی با گروههای روان درمانی با حضور روان شناسان درمانگر ندارد.

 

شایان ذکر است درمان روان در حالت تخصصی در اتاق درمان با حضور درمانگر آموزش دیده اتفاق می افتد که توصیه ما به کلیه عزیزان بویژه افرادی که با بخش هایی از گذشته خود در چالش هستند، استفاده از این روش است.

اما فرآیند شفا یافتن یا آرامش روح می تواند با حضور در طبیعت، انجام ورزش هایی مانند یوگا، مدیتیشن، گفتگوهای امن دوستانه یا خانوادگی، مطالعه کتاب، استفاده از دوره های آموزشی و … نیز تجربه شود که ارتباطی با درمان تخصصی ندارد.

 

هر یک از گروهها در واتس اپ توسط تسهیلگر ایجاد می شود و برنامه های کوچینگ گروهی در پلتفرم آنلاینی مانند زوم، گوگل میت، اسکایپ یا هر فرمتی که مورد توافق اعضا باشد برگزار می شود.

 

ویژگی های موآی بانوانه

علاوه بر موارد گفته شده در تعاریف بالا که موآی بانوانه بر اساس آن شکل گرفته سایر ویژگی های اختصاصی آن به شرح زیر است:

  • فضای امن ویژه بانوان با یک موضوع مشترک
  • تسهیلگری توسط یک کوچ آموزش دیده
  • تعامل بیشتر اعضا به دلیل محدویت اعضای گروه ۷ نفر ( به همراه تسهیل گر ۸ نفر)
  • سرمایه گذاری زمانی، انرژی و مالی بهینه شده برای اعضا
  • امکان عضویت و تمدید عضویت ماهیانه
  • دوست یابی و تمرین برقراری رابطه سالم دوستی در فضایی که نقاط مشترک و شناخت بیشتری وجود دارد
  • آنلاین بودن و امکان حضور از سراسر دنیا
  • معرفی سایر منابع و کتابهای مرتبط با موضوع گروه
  • تمرکز بر کشف راهکارهای خلاق برای دغدغه ها و چالش های موضوعات مرتبط با اعضای هر گروه
  • فرصت خودشناسی و رشد

 

 انتظاراتی که از موآی بانوانه داریم

  • قوانین روشن و شفاف
  • حفظ محرمانگی
  • تسهیل کردن فرآیند دوستی، همدلی، اشتراک تجریه و رشد توسط تسهیل گر
  • ساختار مشخص برای جلسات هفتگی آنلاین
  • انجام اقدامات لازم برای ماندن در مسیر هدف توسط تسهیل گر

بعلاوه شما می توانید انتظارات خود را در مصاحبه ورود، فرم ثبت نام، در جلسه اول آشنایی گروه یا بازخورد های طول دوره نیز بیان کنید. این مساله توسط تسهیل گر شفاف خواهد شد که آیا انتظارات شما با اهداف تشکیل و امکانات موآی برآورده می شود یا خیر.

 

شرایط پیوستن به موآی بانوانه

موآی بانوانه ویژه بانوان عزیز فارسی زبان در سراسر دنیاست. بانوان عزیزی که شرایط حضور در یکی از موآی های فعال را دارند می تواند از طریق ارسال پیام واتس اپ به پشتیبانی بانوانه (خانه رشد دایان) (۰۹۱۰۰۲۰۰۷۵۷) درخواست خود را برای عضویت ارسال کنند.

پس از ارسال درخواست و تکمیل فرم ثبت نام، یک مصاحبه ۱۰ دقیقه ای با تسهیلگر خواهید داشت که در صورت توافق طرفین می توانید با پرداخت وجه سرمایه گذاری ماهیانه و امضای مرام نامه حضور، به عضویت موآی مورد نظر خود در آیید. (اطلاعات تکمیلی در فرآیند ثبت نام برای شما ارسال می شود)

بطور کلی برای حضور موثر در این گروهها لازم است افراد حاضر:

  • مسوولیت زندگی خود را پذیرفته باشند.
  • بتوانند بر زمان حال و برنامه های آینده خود تمرکز کنند.
  • علاقمند باشند متعهدانه تمرین کنند برای سایر اعضای گروه دوستی امن باشند.
  • احترام و ادب را در کلیه شرایط حفظ کنند.
  • تلاش کنند بدون قضاوت و پیش داوری صحبت های یکدیگر را بشنوند.
  • قوانین حضور در گروه را محترم شمرده و رعایت کنند. (قوانین در مسیر ثبت نام به اطلاع شما خواهد رسید.)
  • مهم ترین اصل حضور، توانایی حفظ محرمانگی اطلاعاتی است که هریک از اعضا در گروه به اشتراک می گذارند. بویژه اطلاعات شخصی و خصوصی.

عضویت در موآی بانوانه بصورت ماهیانه و قابل تمدید است. سرمایه گذاری شما برای هر ماه عضویت در موآی بانوانه مبلغ ۱٫۲۰۰٫۰۰۰ تومان است که برای ۷ نفر گروه اول بر اساس اولویت اقدام به ثبت نام با تخفیف مبلغ ۸۰۰٫۰۰۰ تومان خواهد بود. 

از آنجاییکه تغییرات و رفتارهای جدید بر اثر آگاهی های تازه به مرور زمان در ما ایجاد می شوند، توصیه می کنیم برای اثربخشی بیشتر حضور در این گروهها یک دوره حداقل ۳ ماهه را در نظر بگیرد.

در هر جای مسیر که هریک از اعضا به هردلیل درخواست ترک گروه را داشته باشد هزینه جلسات برگزار نشده به وی برگردانده می شود. در خصوص جایگزینی فرد جدید یا هر تصمیم دیگری پس از آن تسهیلگر با مشارکت اعضای گروه تصمیم خواهد گرفت.

 بیشترین بهره برداری از حضور در موآی بانوانه

برای آنکه بتوانید در زمان حضور خود در این گروهها بهره برداری موثری داشته باشید از شما دعوت می کنیم:

  • بطور منظم در جلسات هفتگی آنلاین حضور داشته باشد.
  • در بحث های گروه و جلسات شرکت کنید.
  • در زمانیکه برایتان مقدور است با سایر اعضای گروه تعامل داشته باشید.
  • به آنچه که در گروه مطرح می شود توجه و در صورت لزوم همدلی کنید.
  • در صورتیکه نظر یا پیشنهادی برای افزایش اثربخشی فعالیت های گروه دارید آنرا مطرح کنید.
  • در خصوص موضوعات مربوط به شخص خودتان صحبت کنید. (بیان موضوعات شخصی که در گروه عضو نیست موثر نخواهد بود)
  • در هنگام صحبت کردن دقت کنید که نظر شخصی خود را بیان می کنید و سایر اعضا نیز همچنین. مگر آنکه بخواهید از پژوهش علمی ثابت شده ای با ذکر منبع نقل کنید.
  • برای حضور خود در گروه قصد و هدف مشخصی داشته باشید که همواره اهمیت آنرا به خود یادآوری می کنید.
  • هر زمان که فکر کردید بحثی فضای گروه را از هدف اصلی دور می کند نظر خود را با احترام بیان کنید.

 

موآی های فعال در قدم اول

در قدم اول که از شهریور ماه ۱۴۰۱ شروع می شود، دو موآی بانوانه با موضوعات زیر تشکیل می شوند:

  • موآی مجردها (تسهیلگر: مه سا حریری، کوچ رشد بانوان) – کوچینگ گروهی هفتگی: دوشنبه ها ساعت ۲۰ الی ۲۱
  • موآی مادران (تسهیلگر: رعنا نوروزیان، کوچ خود عشق ورزی مادران)- کوچینگ گروهی هفتگی: یک شنبه ها ساعت ۱۶ الی ۱۷

گروههای دیگری به مرور در ماههای آتی با موضوعات متنوعی آغاز به فعالیت خواهند کرد.

 

منابع:

مقاله انواع گروههای حمایتی

ویکی پدیا، تعریف دوستی

واژه یاب، معنی دوست در لغتنامه دهخدا

کتاب ایکیگای